Ismét szomorú napra ébredt a rockvilág. 52 éves korában Detroitban elhunyt Chris Cornell a Soundgarden és az Audioslave énekese. Halálának oka egyelőre ismeretlen, az Ap hírügynökség sem tudott érdemben nyilatkozni, váratlan és tragikus körülményekről írnak. Részletek később várhatóak. Cornell, tegnap még a Soundgardennel adott koncertet Detroitban, akkor még rajongói sem sejtették, hogy ez lesz az utolsó buli. Semmi jele nem volt annak, hogy Chris ne lenne jól, vagy valami komoly betegsége lenne. Cornellnek pénteken fellépése lett volna a Rock on the Range 2017 fesztiválon Columbusban.

A hírt a BB Gun Press nevű, rockzenekarokkal foglalkozó pr-ügynökség vezetője, Brian Bumbery tudatta. : “A felesége Vicky és a család megdöbbenve vette tudomásul, hogy ilyen hirtelen és váratlanul távozott közülünk, szorosan együtt fognak működni az egészségügyi személyzettel, hogy kiderítsék az okot. Szeretnék megköszönni a rajongóknak a folyamatos szeretetet és támogatást, továbbá kérik, hogy most tartsák tiszteletben a helyzetet, illetve ne zavarják őket.

Chrisnek két házasságából három gyermeke született, akik jelenleg 17, illetve 13 és 12 évesek.

Több detroiti lap is különböző forrásokra hivatkozva azt pedzegeti, hogy a hatóságok az öngyilkosság gyanúját sem zárják ki. Sajtóértesülések szerint Cornell holttestét a detroiti MGM Grand Hotelben találták meg lakosztálya fürdőszobájában, miután felesége, Vicky nem tudta elérni, és megkért egy barátot, hogy ellenőrizze az énekest. Egy forrás szerint Chrisnek valami a nyaka köré volt tekerve. Az öngyilkosság lehetőségét a rendőrség is vizsgálja. Ezt az információt egyelőre nem erősítették meg, így aztán még a fentiek fényében is érdemes fenntartásokkal kezelni.

Az 1964-ben, Seattle-ben született Chris Cornell – eredeti nevén Christopher John Boyle – az északnyugat-amerikai város popzenei robbanásának egyik kulcsfigurája volt a nyolcvanas évek legvégén és a kilencvenes évek elején. A grunge egyik fontos zenekaraként világhírűvé vált Soundgardennel futott be, amit 2002-től követett másik együttese, az Audioslave. (A Soundgarden fellépett 1992. május 22-én a Guns N’ Roses előtt Budapesten). A Soundgarden a grunge egyik úttörő zenekara volt. Az 1984-es indulásnál Cornell még dobos volt, de később átváltott énekre és gitárra. Mire a műfaj beindult, ők már túl voltak három nagylemezen. Az 1991-es Badmotorfinger még épp a robbanás előtt jelent meg, a három évvel későbbi Superunknown albummal léptek szupersztár státuszba. (Közben mellesleg, kis túlzással sikerült megalapíttatnia a Pearl Jamet azzal, hogy összehozta a Pearl Jam jelenlegi tagságával a Temple Of The Dog projektet.) Ennek ellenére három évvel később feloszlottak, miután kiadtak még egy lemezt.

Cornell a Rage Against The Machine zenészeivel megalapította az Audioslave-et, amivel még nagyobb sztár lett. Közben szólókarrierjét is egyengette, bár ezzel túl nagy sikereket nem ért el. A rajongók leginkább a 2009-es, Timbalanddal közösen megírt mainstream poplemezén akadtak ki. Szerencsére sokáig nem kellett dühöngeniük, a Soundgarden 2010-ben ismét összeállt, két év múlva pedig kiadták az amúgy elég jó King Animal című nagylemezt. Cornell utolsó lemeze a 2015-ben, szólóban kiadott Higher Truth volt, amit meg is turnéztatott. Az idei évre a Soundgarden ismét beindult, turnéztak, írták az új lemezt.

Rendkívüli, négyoktávos hangterjedelme volt, a Guitar World olvasói a rock legnagyobb énekesének szavazták meg, kilencedik volt a Rolling Stone magazin minden idők legjobb énekesei listáján. Chris Cornell már a negyedik a grunge-korszak ikonikus frontemberei közül, akitől bőven idő előtt kell búcsút vennünk, hiszen Kurt Cobain 1994-ben, Layne Staley 2002-ben, Scott Weiland pedig 2015-ben halt meg.

Nyugodjék békében!