Az augusztusi, elmaradt Fezenes buli pótlásaként, most vasárnap Budapestre érkezik a The 69 Eyes. A finn dark-goth vonal egyik zászlóshajóját senkinek nem kell bemutatni. Akik nyáron szomorúak voltak a hirtelen lemondás miatt most biztosan nagyon várják a bulit, ahogy mi is. Kedvcsinálóként Deicide kolléga beszélgetett a csapat gitárosával Bazie-vel.


Rockvilág:
Tavasszal kijött az új albumotok, Universal Monster címmel. Magyarországon összességében pozitív kritikát kapott. Milyen volt a fogadtatás a világ többi részén?

Bazie: Hogy őszinte legyek meglepődtem, mert minden visszajelzés szuper pozitív volt. Rengeteg helyen maximális pontszámot kapott, Németországban a hónap albuma lett, de a legfontosabb visszajelzés a rajongóktól jött akik nagyon izgatottak voltak már és nagyon örültek az új albumnak. Persze az ember reméli, hogy jól sikerül, de hogy ennyire pozitív legyen minden visszajelzés ennek nagyon örültünk. Nem taktikusan gyártottuk a dalokat, hanem írtuk ahogy jött és megpróbáltunk teljesen természetesen írni a dalokat, ahogy nekünk tetszik. Nem volt könnyű de nagyon örülünk a végeredménynek és hogy ilyen jó kritikákat kapott.

Rockvilág: Hozzászoktunk, hogy 2-3 éves ciklusban jönnek ki az albumok, a mostani viszont 4 évvel az utolsó megjelenése után jött ki.

Bazie: Azt mondanám azért volt ez mert rengeteg dal került az új albumra, de az is igaz, hogy az utolsó album az „X”, volt az amiben kísérleteztünk új irányvonallal, sok producer és társszerző is dolgozott rajta és hagytuk őket is érvényesülni, ebben rengeteg munka volt és úgy éreztük, hogy kell egy kis pihenő is. Nem mellesleg a lemezkiadó is úgy döntött, hogy várjunk még. Mivel volt egy Best of albumunk ami 2014 végén jött ki, aminek Európában is meg kellett volna jelennie, de jogi okok miatt csak majdnem egy évvel később jelenhetett meg. Közben turnézunk kellett volna ezzel a lemezzel, de ekkor még nem volt érelme hiszen itt még meg sem  jelent így muszáj voltunk várni . Emiatt kellett főleg várni,és ez is késleltette az idejét, hogy az új albumra koncentráljunk.

Kellett egy kis idő, hogy kitaláljuk, milyen legyen az új album, mi sülhet ki belőle. Mindig is volt egy fajta agenda az albumjainkban pl, Devils és Angels ugyanolyan goth stílust képvisel, míg a Back in Blood albummal valami súlyosabbat akartunk csinálni, míg az X-szel egy kissé popposabbat, könnyebben emészthetőt. Az új albumot mikor elkezdtük írni közben turnéztunk is, és mindig csak egy kis idő maradt a dalszerzésre, ezért úgy éreztük, kell egy kis szünetet tartani, hogy legyen elég idő az egészre. Persze meg volt kötve a kezünk, mert a kiadó is közben fókuszált az eddig kiadott lemezekre, azoknak is van egy élettartama és amíg az le nem cseng addig nem figyelnek a következő albumra így persze érthető, hogy a kiadó miért akart várni.

Elkezdeni sem egyszerű írni a zenéket, maga a koncepció kitalálása is belejátszik a dologba, 2 hónap plusz-mínusz mire elkezdjük ténylegesen írni a dalokat. Kitaláljul a dallamokat, felvesszük a demokat, megvizsgáljuk, hogy igen ez jó lesz és szépen lassan képet ölt, hogy milyen hangulatú is lesz az új album. Fontos, hogy hasonló érzelmeket közöljenek a dallamok és persze nagyon fontos a dalok szövege is ilyenkor.  Szóval ezért előfordult olyan is, hogy volt két dal aminek a szövege nem illett ebbe az albumba, ezért inkább kihagytuk őket, félretettük későbbre, hogy majd kiadjuk máskor.

Rockvilág: El tudnád mondani, mi volt a munkamegosztás a dal írásban? Van aki inkább a dallamokat írta, van aki inkább a szöveget?

Bazie: Maga a brainstorming az közös volt, hogy kitaláljuk milyen legyen a fő vonulat, persze mindig úgy kezdődik, hogy valaki azt mondja, hogy ok a következő dalra van egy ötletem, de aztán közösen beszéljük meg.  Van a könnyebb módja, ha van előre megírva valami dallam, amire lehet szöveget írni, vagy valami előre megírt szöveg ami megihlet és lehet rá dalt írni.

Az új albumon együtt dolgoztunk Johnny Lee Michaels-szel akivel hosszú közös múltja van a zenekarnak. 2000-2002 ben is vele dolgozunk,  úgyhogy visszahoztuk, olyan volt mint a hatodik tagja a bandának. Nem csak a dalok írásában tudott segíteni, nem csak az új elemek beépítésében, hanem a dalok rendezésében is és új elemek bevonásában is jó.

Rockvilág: Amikor azt mondod, hogy a producerek szeretnének belefolyni a dalszerzésbe akkor inkább a kreatív oldalukat csillogtatják meg, vagy ez inkább egyfajta cenzúra?

Bazie: Igen mindig szerettünk bevonni a producereket mint pl Matt Hyde, akivel a Back in Blood-ot csináltuk. A gitár részeket rendezte el és hozta ki belőlük a legjobbat, a Back in Blood még Amerikában készült és néhol a dalszöveget is finomította. De az X album óta ez a saját döntésünk, mi akartuk, hogy így legyen, hogy bevonjuk a producert a dalszerzésbe, ezt azelőtt döntöttük el, hogy elkezdtünk volna dolgozni az albumon. Ők inkább dalszerzők mint producerek.

Rockvilág: Javíts ki ha tévedek, de amellett, a szokásos sötét goth os hangzáson kívül, ami mindig is jellemzett titeket, valami fanyar humor is érződik az új albumon

Bazie:  Igen-igen. A kezdetekben az első pár albumon is néhol beleszőttünk egy kis humort, nem volt olyan komoly mint a későbbiek. A mostani albumon nem volt ez olyan tudatos. Mindenki úgy lát minket, hogy sötét és baljós figurák vagyunk, de emellett mókásak is vagyunk. Szeretjük jól érezni magunkat. Szóval amikor írtuk a dalokat akkor erre az érzésre építettünk, és ha jól érezzük magunkat közben akkor jó lesz a zene is.

Rockvilág: Egy nagyon hosszú turnénak vágtatok neki, mire számíthatnak a rajongók? Az új dalok fognak dominálni vagy inkább egy kiegyensúlyozott válogatás lesz?

Bazie: Az új számok közül nem játszunk többet 5-nél. Annyi számunk van, hogy nehéz összeválogatni, hogy mi legyen a setlist. De ez attól is függ, hogy éppen melyik országban lépünk fel. Elég rugalmas a lista így, de persze vannak számok amik mindig szerepelnek rajta,  tipikus 69 eyes számok amiket mindenki ismer.

Rockvilág: Egy ilyen hosszú turnét, hogyan lehet átvészelni? Mi a személyes tipped vagy trükköd?      

Bazie: Őszintén szólva nem lesz olyan hosszú nekem, hosszabb turnékat is toltunk, szóval kezdek hozzászokni, nem mondhatnám, hogy megterhel. De ha tippet kellene adnom, akkor az én tippem, hogy gondoskodj mindig magadról út közben és mindig szakíts időt magadra. Menj el sétálni, menj a városba, csinálj valamit aminek semmi köze a túrnéhoz, kapcsolódj ki, de ne vidd túlzásba a partyzást, ne igyál túl sokat. Maga az utazás sokszor unalmas, de mindig kell valami szórakozás, hogy elfoglald magad, hogy ne und el az életed is. Nagyon nehéznek hangzik, de nem az ha odafigyelsz és megvan az alapvető rutinod.

Rockvilág: Több mint 6 év is eltelt, mióta Magyarországon felléptetek. Van ennek valami különös oka?

Bazie: Nem, nincs. Az ok az lehet, hogy nagyon szoros a turnébeosztás aszerint, hogy hol, mikor jelenik meg 1-1 album. Van, hogy emiatt le kell mondanunk egy helyszínt, vagy átrakni későbbre. Időt kell szakítani az új dalok írására is. Elég szoros az időbeosztás minden téren. Semmi személyes.

Rockvilág: De szerencsére felléptek novemberben Budapesten. Van valami személyes üzeneted a magyar rajongóknak?

Bazie: Szeretnék látni minden régi rajongót a shown. Túl régóta nem találkoztunk, úgyhogy gyertek el és hozzátok el pár barátotokat, akik sosem látták még a 69eyest élőben, mert úgy gondolom, hogy amit mi csinálunk abban mindig lesz valami amit bárki élvezni tud, nem csak goth és metál arcok hanem bárki jól érezheti magát a műsorunkon. Attól mert goth-ok vagyunk szeretjük jól érezni magunkat.

A buli hivatalos FB eseménye ITT ÉRHETŐ EL!