Délután már több detroiti lap is arról cikkezet, hogy az éjjel elhunyt Chris Cornell halálával kapcsolatban az öngyilkosság sem zárható ki. Mint ismert, Cornell holttestét a detroiti MGM Grand Hotelben találták meg lakosztálya fürdőszobájában, miután felesége, Vicky nem tudta elérni, és megkért egy barátot, hogy ellenőrizze az énekest. Egy forrás szerint Chrisnek valami a nyaka köré volt tekerve. Így aztán az öngyilkosság lehetőségét sem zárta ki a rendőrség.

Azóta az Associated Press értesülése szerint a Wayne megyei orvosszakértő megállapította a Soundgarden énekes Chris Cornell öngyilkos lett, szállodai szobájában felakasztotta magát. A toxikológiai és a teljes halottkémi vizsgálat eredményére még várni kell.

Az 1964-ben, Seattle-ben született Chris Cornell – eredeti nevén Christopher John Boyle – az északnyugat-amerikai város popzenei robbanásának egyik kulcsfigurája volt a nyolcvanas évek legvégén és a kilencvenes évek elején. A grunge egyik fontos zenekaraként világhírűvé vált Soundgardennel futott be, amit 2002-től követett másik együttese, az Audioslave. (A Soundgarden fellépett 1992. május 22-én a Guns N’ Roses előtt Budapesten). A Soundgarden a grunge egyik úttörő zenekara volt. Az 1984-es indulásnál Cornell még dobos volt, de később átváltott énekre és gitárra. Mire a műfaj beindult, ők már túl voltak három nagylemezen. Az 1991-es Badmotorfinger még épp a robbanás előtt jelent meg, a három évvel későbbi Superunknown albummal léptek szupersztár státuszba. (Közben mellesleg, kis túlzással sikerült megalapíttatnia a Pearl Jamet azzal, hogy összehozta a Pearl Jam jelenlegi tagságával a Temple Of The Dog projektet.) Ennek ellenére három évvel később feloszlottak, miután kiadtak még egy lemezt.

Cornell a Rage Against The Machine zenészeivel megalapította az Audioslave-et, amivel még nagyobb sztár lett. Közben szólókarrierjét is egyengette, bár ezzel túl nagy sikereket nem ért el. A rajongók leginkább a 2009-es, Timbalanddal közösen megírt mainstream poplemezén akadtak ki. Szerencsére sokáig nem kellett dühöngeniük, a Soundgarden 2010-ben ismét összeállt, két év múlva pedig kiadták az amúgy elég jó King Animal című nagylemezt. Cornell utolsó lemeze a 2015-ben, szólóban kiadott Higher Truth volt, amit meg is turnéztatott. Az idei évre a Soundgarden ismét beindult, turnéztak, írták az új lemezt.

Rendkívüli, négyoktávos hangterjedelme volt, a Guitar World olvasói a rock legnagyobb énekesének szavazták meg, kilencedik volt a Rolling Stone magazin minden idők legjobb énekesei listáján. Chris Cornell már a negyedik a grunge-korszak ikonikus frontemberei közül, akitől bőven idő előtt kell búcsút vennünk, hiszen Kurt Cobain 1994-ben, Layne Staley 2002-ben, Scott Weiland pedig 2015-ben halt meg.

Nyugodjék békében!