Nem tudom Ti, hogy vagytok vele, ha egy általam eddig ismeretlen zenekarról megtudom, hogy két számomra szerethető zenei irányzatot próbál egybegyúrni, akkor az érdeklődési küszöböm az eget veri. Egyértelmű, hogy letesztelem. Ez igaz a filmekre is. A Rockvilág rendszeres olvasóinak talán nem árulok el nagy titkot azzal, hogy szeretem a horrorfilmeket. Azt azonban eddig talán nem fedtem fel, hogy a western iránt is vonzódom. Az egyik bevásárlóközpont ömlesztett DVD-lemezei között turkálva potom 450 forintért ráakadtam a The Quick and the Undead című filmre, melynek borítóján a roppant bugyuta „A gonosz ébredése” díszelgett. A leírást fürkészve szembeötlött, hogy „zombis-western”-nek titulálták. Zombik a Vadnyugaton?? Király! És bár ismerem azt a mondást, hogy olcsó húsnak híg a leve, ennyi pénzért nem hagyhattam ott. Nagyot hibáztam…

Kezdjük a történettel, de nyugi, nem fogok senkit sem untatni vele, ugyanis a filmnek nincs története. 85 évvel ezelőtt egy fránya vírus megfertőzi a Föld lakosságának egyharmadát, akik aztán zombikká válnak. Ezen probléma megoldására mini vállalkozások jöttek létre, amelyek a zombikra vadásznak, leölik őket, levágják a kisujjukat és ezért a tettükért pénzjutalomban gonosz-ebredese2 20140421részesülnek. Az egyik legügyesebb zombivadász Ryn Baskin (Clint Glenn Hummel), akit egy szép napfényes napon „hű” csicskása, Hans Tubman (Nicola Giacobbe) némi plusz jutalék reményében elárulja a rivális zombihánter-brigádnak, akik főhősünket agyonlövik. Nem lenne zombifilm, ha Ryn végleg fűbe harap. Kiderült (és most kapaszkodjatok meg) a veterán vámpírvadászra azért nem hat a vírus, mert kiskorában himlős volt!!!! Sok szart láttam már, de itt majdnem leestem az ágyról. Vissza is kellett tekernem a filmet, hogy valóban jól hallottam/értelmeztem-e. Nincs gond a hallásommal, így aztán a film során Ryn gonosz-ebredese3 20140421nyugodtan harapdálhatja a zombisereg, meg sem kottyan neki, a gyermekkori himlő mindentől megóvja. FUCK. Ezt a trágya forgatókönyvet Gerald Nott-nak köszönhetjük, aki ráadásul a film rendezője is volt. Meggyőződésem, hogy a fickó lopott egy jó kamerát és kiment forgatni a kertbe. Az a ház a végén (amit vagy 4 percig mutatnak) nyilván a helyi önkormányzat tulajdona, amit 50 dollárért kibérelt. Szólt a haverjainak, akik eljátszották a zombi-csöves szerepet, nyilván kaptak ingyen levest a produkciójukért. A gonosz-ebredese4 20140421rendező felvett egy kölcsönt és mindenféle maszkokat vett belőle. Némelyik zombinak a fejére húztak az ocsmány maszkot, de a nyakuknál látni, hogy meddig van az ő bőrük és hol kezdődik a maszk. Brutálisan gagyi. Nem sok ennél rosszabb filmet láttam, az egyszer szent. Azt pedig, hogy westernnek is beskatulyázták, hagyjuk. A western filmekhez csak annyi köze van, hogy a legtöbb színész westernkalapot meg szutykos bőrkabátot visel, meg van benne néhány régimódi stukker és ennyiből ki is merül a vadnyugat. Ha valóban jó western/horrort akartok nézni, akkor inkább a Halott Madarak (Dead Birds) megtekintését ajánlom.

Összegezve nem is tudnék mást írni a pocskondiázáson, annak meg semmi értelme nem lenne. Maradjunk annyiban, hogy nyugodtan kerüljétek ezt a borzalmat, mert 70 percet képes elvenni az életetekből, amit max akkor kaphattok vissza, ha bezombultok.

Pontszám: 1/10

A gonosz ébredése (The Quick and the Undead) /2006/
Bemutató: 2006. február 2.
Forgalmazó: Anchor Bay Entertainment
Hazai dvd megjelenés: 2008. október 8. (RNR Média)
Rendező: Gerald Nott
Forgatókönyvíró: Gerald Nott
Zeneszerző: Brian Beardsley, Pieter A. Schlosser
Operatőr: Scott Peck
Vágó: Jeff Murphy
Szereplők: 
Clint Glenn Hummel (Ryn Baskin)
Parrish Randall (Blythe Remington)
Erin McCarthy (Hunter Leah)
Nicola Giacobbe (Hans Tubman)
Dion Day (Jackson)