Eheti KépsoRock rovatunkban egy olyan filmmel foglalkozunk, ami az élet legfontosabb dolgáról szól, magáról az életről. Hiába éled le a teljes életed gazdagságban, ha nincsenek barátaid, családod, már nem lehetsz egész. És ugyanez valahol fordítva is igaz, hiába van egy szerető családod, ha nem tudod megélni az életed. Egy-egy ilyen emberről szól a Bakancslista című film, akik halálukhoz közeledve, botlanak egymásba, úgy hogy egy korházi szobába kerülnek. Jack Nicholson, és Morgan Freeman örökérvényű alkotása mindenkit odabilincsel a TV-k elé korosztálytól függetlenül. Nagyon kevés olyan film van, ami úgy tudja a tragédiát ábrázolni, hogy közben humoros, de nem feketehumor, hanem igazi és őszinte. A Bakancslista ilyen…

Edward Cole (Jack Nicholson), a gazdag korház igazgató, akinek egész életében nem volt gondja az anyagiakkal, közel kerül a halálhoz. Saját korházában fekszik, és várja a halált. Kemoterápiás kezelésekkel próbálják megmenteni az életét, de mind hiába. Hiába kérte, hogy hagyják egyedül hely hiány miatt bekerül mellé a szegény autószerelő Carter Chambers ( Morgan Freeman ), akinek ugyan van egy szerető családja, de  mindig nélkülöznie kellett és úgy töltötte eddigi életét, hogy nem is élt igazán. A két férfi kezdetben nem jön ki egymással, de a bakancslista végül összehozza őket. Ez egy olyan lista amin legnagyobb vágyaink szerepelnek, amit szeretnénk még megtenni mielőtt meghalnánk. Cole felajánlja, hogy  elviszi Chamberst ahová csak akarja, hisz pénze rengeteg, így legalább valami jót is tesz még mielőtt meghal. Ugyan orvosaik megtiltják, hogy elmenjenek, Chamberst pedig a családja is túlságosan félti az ilyen vállalkozástól, a két férfi megszökik, hogy még egyszer utoljára jól érezzék magukat az életben. Világbejárás, ejtőernyőzés, autóversenyzés, sok minden szerepel a történetben, de persze a legfontosabb a barátság ami kialakul a két öreg között.

Edward Cole visszanyeri hitét az emberiségben, és Carternek hála felmeri keresni rég nem látott családját is, míg Chambers, ha csak egy kis időre is de kiszakad az otthoni „házi őrizetből” és jól érzi magát. Mindkét férfi, végre azt tette amire eddig csak a másiknak volt lehetősége, így valamilyen szinten teljes életük, haláluk előtt mindenszempontból egésszé vált. De ez a film más a megszokott hollywoodi alkotásokhoz képest. Itt nem Happy End a vége. Nem akarom ellőni a befejezést, de gondolom mindenki sejti, hogy mi lesz az.

Ha csak annyit írok, hogy Jack Nicholson és Morgan Freeman, egy filmszerető embernek elégnek kell lennie, hogy megnézze az alkotást.  Freeman ugyan csak idősebb korára futott be igazán, de az elvitathatatlan, hogy különleges képességekkel megáldott színésztről van szó. Háromszor jelölték Oscar-díjra és egyszer meg is kapta, emellett több más neves díjazásban is részesült. Nicholsont meg még ennyire sem, kell bemutatni senkinek. Nem érzem túlzásnak azt állítani, hogy a színjátszás 10 legnagyobb alakja között van. Páratlan képességeit minden filmében, vagy színpadi darabjában megmutatja. Aki azért néz filmet, hogy a színészi játékokban gyönyörködjön, annak eredeti nyelven ajánlom ezt a darabot (is). Nicholson három Oscar-díjat kapott, emellett hét Golden Globe szobrocska is található a vitrinjében. Egyiket sem érdemtelenül kapta persze.
Kiváló színészek, kiváló rendezés (Rob ReinerSzerelem a Fehérházban, Elvált Nők Klubja, A Wall Street Farkasa, Egy Becsletbeli Ügy,……), kiváló történet. A világot végig utazó esemény alatt megcsodálhatunk olyan nevezetességeket, mint az Eiffel-torony, a piramisok, a Himalája és sok egyéb szemkápráztató épület és helyszín. A film egyszerre nevettet meg és egyszerre gondolkodtat el azon, hogy mi számít jobban, az hogy mennyit élsz, vagy az, hogy hogyan? Ti tudnátok erre felelni?

Ha csak hetek hónapok lennének hátra az életetekből, mi kerülne fel a bakancslistátokra? Ajánlom ezt a filmet is. Kihagyhatatlan!

10/10