Élet a halál előtt címmel 2017. szeptember 22-én jelent meg az új Leander Kills album és a Mol-kutakon továbbra is megvásárolható 990 forintos áron. A banda bemutatkozó lemeze, a Túlélő 2016 márciusában jelent meg és a Mahasz-lista 1. helyén nyitott! Az Élet a halál előtt című új stúdióalbumon természetesen helyet kapott A Dal 2017 döntőjébe bejutott Élet, a július közepén bemutatott klipes Vigyetek kórházba, illetve a Tankcsapda felkérésére készített Lopott könyvek-átirat is. Na meg a Nem szól harang, melyhez a Mihaszna Film stábjával klipet készítettek. Ehhez a nótához kapcsolódik a másik örömteli hírünk is, mely szerint az AWS, valamint a Nova Prospect mellett a Leander Kills idén is megméretteti magát a Dal versenyen, így Köteles Leanderék újfent megpróbálják hazánkat képviselni az Eurovízió versenyén.

Köteles Leanderék sikerrel is vették az első akadályt, ugyanis a 2018-as A Dal szombati első válogatóját a Leander Kills holtversenyben nyerte meg Süle Tamással. A Nem szól harang című Leander Kills nóta és Süle Zsolt balladisztikus Zöld a május dala egyaránt 44 pontot kapott a zsűritől. Lesz még rockbanda a későbbi válogatókon is, hiszen az AWS és a Nova Prospect is bejutott a harminc elődöntős, produkció között. A Dal 2018 élő műsorsorozatába bejutott harminc előadó névsorát az új Leander Kills klip után olvashatod.

December 6-án bemutatták A Dal 2018-ba bejutott harminc produkciót a budapesti Akvárium Klubban tartott sajtótájékoztatón. A dalválasztó show-t immár hetedik alkalommal rendezi meg a közmédia. A 2018-as jelöltről a Mező Misi, Schell Judit, Both Miklós és Frenreisz Károly alkotta csapat dönt.

A versenybe bejutott előadók között van A Dalban egyaránt harmadszor induló Király Viktor és Polgár Odett, ismét látható lesz a korábbi szereplők közül például a Leander Kills, Heincz Gábor Biga, a Maszkura és a Tücsökraj. Számos kevéssé ismert induló is lesz, így Andy Roll, Dánielfy Gergely, Gulyás Roland, a Nene zenekar vagy Süle Zsolt.

A hat évvel ezelőtti első A Dalban már indult Kökény Attila ezúttal két dzsesszelőadóval, Szőke Nikoletta énekesnővel és Szakcsi Lakatos Róbert billentyűssel közös produkciót fog bemutatni, A Dal 2013-ban látott Vastag Tamás dalának zenéjét Sztevanovity Krisztián, szövegét utóbbi édesapja, Sztevanovity Dusán szerezte.

A Dal 2018-ra több mint 350 pályamű érkezett, a zsűriben az elmúlt évekből ismert Frenreisz Károly, az LGT és a Skorpió alapító tagja, Kossuth-díjas rockzenész és Both Miklós Fonogram- és Budai-díjas zeneszerző, népzenegyűjtő mellett új tagként Schell Judit Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes művész, illetve Mező Misi, a Fonogram-díjas Magna Cum Laude énekes-gitárosa fog ülni. A két műsorvezető Rátonyi Kriszta és Fehérvári Gábor Alfréd Freddie lesz.

A Dal 2018. január 20-tól hat héten át szombatonként látható a Duna televízióban, a döntőt február 24-én rendezik, akkor derül ki, melyik dal és előadó képviseli Magyarországot a jövő évi Eurovíziós Dalfesztiválon Lisszabonban. A Dal 2018 felvezetőjeként január 6-án és 13-án a verseny elmúlt hat évadának legemlékezetesebb pillanatait mutatja meg a Duna Televízió.